Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Януари, 2008  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Просто един дневник. Моля на който не му харесва да не идва да чете това, което си пиша. А тук ще си пиша обикновено каквото срещам в мрежата и ме учудва и не само в мрежата
Автор: killu Категория: Други
Прочетен: 3028092 Постинги: 105 Коментари: 795
Постинги в блога от Януари, 2008 г.

    Под това име стартира кампанията на Free and open source software за освобождаване на файловите формати. Ще цитирам дословно сайта, а който иска може да го види собственоръчно.

Цитат

Цел на кампанията

Сигурно всеки от вас е попадал на файл в Интернет във формат, които не може да отвори, поради факта, че не разполага с дадена програма или ако успее, то той не изглежда както трябва. Това, наистина е голям проблем на който има много лесно решение. Целта на тази кампания е да информира и да помага информацията публикувана от издателите да достига до повече получатели.

Какво да направим

Ако имате сайт на който има документи или изпращате информация по електронната поща (информация за пресата, оферти, документи и др.) в прикачен файл, направете така, че получателят да получи това, което сте му изпратили и му дайте възможнността да може да го прочете в каквато и среда да се намира с каквато и програма да разполага.

Как

imageИзбягвайте използването на затворени формати като Microsoft .doc (.docx), aко все пак искате да го използвайте или си се налага, изпратете на получателя и друг формат, например *.RTF или универсалния .PDF.
imageAко трябва да публикувате информация на сайта си, която да се изтегля, направете същото. Осигурете на посетителите си избор и публикувайте информацията в поне един отворен формат.
imageAко искате да комуникирате с много хора, не поставяйте условия за файлови формати, които зависят от това дали потребителя има или няма определен продукт, разширете списъка на файловите формати и сложете поне един отворен формат.

Какво е отворен формат и какво не е?

Отворените формати са файлови формати, които ви дават сигурността, че всеки посетител, без значение с каква операционна система разполага и без значение какъв софтуер за отваряне на този тип файлове използва, ще може да види документа във вида в който вие сте го публикували.

Затворените формати, съответно не гарантират тази възможност. За да отворите, например един файл с .doc разширение, трябва да имате MS Office. A има и потребители и получатели които го нямат. Ако изпратите информацията а PDF или в TXT формат например, всеки би могъл да го отвори.

Софтуер за публикуване на отворени формати

Ако използвате продукти, които генерират .doc формат, можете много лесно да направите и PDF версия, която да изпратите на получателя или да публикувате на сайта си, с ето тази безплатна програма.

Използвайте продукти, които генерират отворени файлови формати, като OpenOffice, например,който освен, че е чудесен аналог на продукти, генериращи затворени формати е и на български и безплатен. Вижте сайта на OpenOffice от тук: OpenOffice.org


Ако искате да участвате копирайте кода по – долу :


image

във вашия сайт или блог за да може повече хора да виждат и да се присъединяват.

Лично мнение на пишещия:

Подкрепям инициативата за отваряне на формати от типа на .doc, .xls, .ppt. Тези формати са изцяло притежание на техните собственици, и това ги прави затворени за обикновените хора, като мен които не искат да ползват офис пакета на Майкрософт. Може би много хора ще кажат, че едва ли сме опрели до там, че и тези неща да оправяме, но не бих се съгласил с тях. Когато ми отнемат част от свободата аз предпочитам да викам, а не да мълча. Кой отнема свободата ми на избор. Както е цитирано и в страницата – такива са Министерството на Културата, Министерството на транспорта, Министерство на екологията, Здравно осигурителна каса, Министерство на благоустройството, Министерството на труда.

Всички те със своите изисквания за документи принуждават човек, като мен при условие, че иска да осъществи кореспонденция със съответните министерства да си купи Майкрософт офис и съответно Уиндоус. Това е непонятно за мен, защо трябва да купувам софтуер само за да мога да подам документите си коректно. Не би ли трябвало след като съм гражданин на тази страна да мога да ползвам услугите им безплатно? Нали един път съм си платил данъците към тях? И даже ако услугите им са платени, защо за целта трябва да плащам и за операционна система, която не искам?

Не ми се коментира повече, предполагам, че повечето от хората, които правят страниците въобще не се замислят, за това което попълват като изисквания. За тях файлове от типа на .doc, .xls, .ppt са вездесъщи и не могат да прогледнат по-далеч.

Това е …..

Категория: Технологии
Прочетен: 2131 Коментари: 0 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: killu
Категория: Други
Прочетен: 3028092
Постинги: 105
Коментари: 795
Гласове: 1873
Архив