Петък:
Решихме да започнем с брането на черното (керацуда, алжирка) грозде, поради факта че брането на бялото още не беше разрешен. Черното грозде е с площ от един декар и се намира на терасовиден участък от голям хълм близо до селото. Разположението му е доста добро, тъй като хваща всички слънчеви лъчи през цялото време на годината. Проблема с брането се състои във факта, че самите чукани са ниско на земята и през цялото време трябва да се навежда берача. Тъй като имахме твърдото намерение да го оберем за един ден малко се озорихме и в края на деня бяхме набрали около 1200 килограма грозде. Тримата човека, които бяхме обаче бяхме крайно уморени и с жестоки болки в кръста и краката. Поне при мен кръста не е слабо място но затова пък краката ме боляха ужасно. И това при условие, че на другия ден ни чакаше още доста бране. Въпреки всичко обаче бяхме доволни от работата си тъй като прибрахме реколтата и освен това тя беше с отлично качество. Независимо от падналите дъждове процента захарност беше 21, което въобще не е малко. Червеното вино тази година ще е на ниво. Оше същата вечер поставихме гроздето в каци за да може гроздовия сок да престоява в джибрите и да поема танина.
Събота:
Сутринта за наше голямо съжаление падна дъжд и това ни възпрепятства да почнем в ранни зори, та трябваше да чакаме да изсъхне малко почвата и тогава да влезем да берем. Обекта беше бяло грозде сорт мискет което е разположено на няколко километра от селото и е с площ осем декъра. В голямата си част самото лозе е силно но има редове, които са със слаби чукани и дават малко грозде. Виното което се произвежда от него е бяло и с много добри качества.
Към 8,30 часа дойдоха още двама помагачи и така станахме пет човека, което малко ни успокои че ще успеем да се справим. Започнахме да берем в 12 часа и разбрахме, че ще ни се види тежък този гроздобер. Основната причина е във факта че има много кал и при опитите да се изнасят кофите с гроздето ботушите полепваха ужасно, а вървенето ставаше направо невъзможно. Въпреки това към 3 часа започна да изпръхва земята и работата започна да спори повече. Брахме до 7 часа почти до мръкване и набрахме 3 ремаркета и половина което се равнява на около 2000 килограма грозде. Като за първи ден не беше много добре, защото в неделя трябваше да го свършим при всички случаи. Това се налага от факта, че пазачите наети да пазят масивите приключват своята работа в края на седмицата и от там нататък единственото което ни очакваше е да стане като през 2003 година или по точно да го оберат мангалите преди нас(за съжаление!).
Неделя:
Започнахме още в 8 часа сутринта като наехме още трима работници, които да помагат. Моя милост изнасяше кофите и пълнеше чувалите в ремаркето. Към 10 часа земята взе да опръхва и работата започна да става песен, но не и за мен, все пак мъкненето на кофи от по петнадесет килограма не е от основните ми занимания. Към обяд седнахме да хапнем и тогава усетих първите признаци на умората, които ме очакваха. Ядохме на бързо и пак почнахме а аз към 2 часа вече бях тотално гроги. Просто едвам си мърдах краката и бях се претрил много жестоко. Няма обаче кой да ме смени защото един от нас караше колата с ремаркето а другите бяха все жени. Така към 6 часа вече бяхме обрали цялото лозе и гроздето беше събрано в около 150 чувала. Общата маса на набранаа продукция възлизаше на около 6000 и малко килограма отгоре. Оставихме меленето обаче за другия ден защото бяхме крайно уморени всичките. Взехме си по един душ вечерта и си легнахме. Къпането много помага за отпускането на мускулите и наистина има релаксиращ ефект.
Понеделник:
Днес трябва да мелим гроздето, това се прави като същото се изсипва от чувала в кофи и от там се изсипва в машинката за мелене. Работата не е трудоемка но изисква малко повече физическа сила. Аз пълнех кофите и ги носех а тъстът ми мелеше гроздето. Към обяд вече бяхме смелили повече от петдесет торби и това ни даде възможност след обяд като свършим с меленето на други 30 торби да наточим вече червената шара от червентото грозде, което бяхме сложили в петък. Шарата се оказа с много добър вид и успяхме да напълним бъчва от 250, 50, 40 и 30 литра. Така за зимата ще имаме повече от 300 литра чиста кераца, това вино е превъзходно на вкус и понеже градуса на шарата е висок не му сложихме захар, така че даже и след кана от него на другата сутрин не боли главата.
По принцип смляното бяло грозде е добре да не се оставя дълго с шарата тъй като белия гроздов сок се оцветява допълнително от танина даже и след като е изкаран от чепките , но в случая не успяхме да наточим от него и да заредим така че оставихме това за вторник.
Вторник:
Сутринта тъстът ми намерил две от каците шупнали и шарата потекла отвън. Това се случва ако е доста горещо както в случая беше, тъй като ферментацията започва веднага и повдига чепките а отдолу остава шарата. Още от сутринта наточихме около 600 литра преди да сме смелили останалите торби грозде около 80 броя. Трудно намерихме съдове и взехме на заем един кацус от комшиите но успяхме да съберем остатъка. Така може да се каже че смелихме и останалото бяло грозде. Измерихме захарноста и тя се оказа твърде добра 19 %, което подсказва, че няма смисъл да се добавя захар за направата на виното. Направихме и един трик: тъй като остана една бъчва от порядъка на 100 литра която обаче беше от червено вино и беше поела цвета то трябваше да се напълни с червена шара. Това обаче значи че ще оставим джибрите за ракията сухи, така че взехме около 120 литра бяла шара и я сложихме в две каци с червени джибри. Така на другия ден сутринта наточихме превъзходна червена щара с която напълнихме това червено буре.
Освен това този ден наточихме още около 260 литра бяла шара, която поради факта че не бяха обработени бъчвите поставихме в пластмасови варели. Това не и пречи поради факта че на другия ден щяхме да обработим бъчвите и я наляхме. Така бялото вино което наляхме стана от порядъка на 850 литра.
На другия ден обаче ми се наложи да си тръгвам и не успях да присъствам на приготвянето на джибрите за ракия за съжаление, надявам се догодина да ги направя.....
2. Сайта на Йордан Георгиев много ми помага този човек с моите мъки покрай изучаването на GNU/Linux
3. Пак на Йордан но този път блог.
4. Gatta Negra помага ми при преводите на английски.
5. Ми то пише линукс за българи!!!
6. Моето решение срещу Windows администратори
7. Всичко за мен!
8. Блога ми е оценен на
9. Моята визитна картичка