Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Ноември, 2006  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Просто един дневник. Моля на който не му харесва да не идва да чете това, което си пиша. А тук ще си пиша обикновено каквото срещам в мрежата и ме учудва и не само в мрежата
Автор: killu Категория: Други
Прочетен: 3034805 Постинги: 105 Коментари: 795
Постинги в блога от 02.11.2006 г.

Sids или синдрома на внезапната детска смърт (СВДС) е наистина кошмар за много родители. Аз като родител на две деца винаги съм си мислил, че това може би е най – страшното нещо което може да се случи на едно бебе и на родителите му. Какво представлява СВДС – това е смърт на едно малко дете до първата година, която остава необяснима с оглед на доброто състояние на детето. Или по – точно казано бебето е нормално няма деформации и е изписано напълно здраво от родилното отделение и изведнъж след два три или повече месеца умира. Най – често смъртта настъпва по време на сън без никакви причини. Официалната статистика за САЩ сочи, че годишно умират около 3000 деца от СВДС.

Досега тази смърт се обясняваше със задушаването*, което настъпва по време на сън но проучването на синдрома се възпрепятстваше от факта, че родителите на починалите деца не искат да предоставят телата за изследване. Вчера обаче беше направен пробив в диагностицирането на този кошмар.

Към момента се счита, че СВДС твърдо се причинява от задушаване но то е обусловено от аномалия на част от мозъка, която отговаря за дишането, контрола на сърдечната дейност, кръвно налягане и температурата. Всъщност частта от мозъка не може да контролира нивото на серотонин(вид белтък) и това води до блокиране на комуникациите между клетките. Така се получава прекъсване на дишането и може да доведе до смърт.

Оказва се обаче, че регулацията на серотонина е само част от причинителя на СВДС. Изследването сочи, че от 41 изследвани случая 31 се дължат именно на този белтък и 10 на други видове проблеми.

Тъй като нивото на белтъка не е единствения причинител може да се заключи, че борбата с този проблем продължава. Какво можем да направим за да се предпазим от възникването на внезапната смърт:

1.       Никога не оставяйте бебето да спи по корем.

2.       Използвайте твърда подложка където спи бебето, в смисъл да не се слага на възглавници и други такива защото може да възникне задушаване.

3.       Кърмете, това е най – важното

4.       Не поставяйте меки обекти (играчки, части от дрехи и други) в леглото на детето докато спи

5.       Не пушете по време на бременност. Пушенето увеличава невероятно много риска от СВДС.

6.       Никога не спете в едно легло с бебето. Някои хора спят много „здрав” сън и могат да станат причина за задушаване на детето.

7.       Избягвайте да обличате много детето. Това води до прегряване на тялото и също може да доведе до задушаване.

 

Ето и малко повече информация по темата

 http://sids-network.org
http://www.sids.org
http://www.all-natural.com/sids.html

 

 

* - искам да вметна една лична забележка като говорим за задушаване много е страшно да го кажа но има родители, които обясняват смъртта на децата си със СВДС, а в същност самите те са причинили тази смърт. Не знам дали сте попадали на подобни ужаси но ако се разтърсите от вестниците ще видите колко жестоки могат да бъдат хората към децата си.

Категория: Технологии
Прочетен: 1770 Коментари: 2 Гласове: 0
Последна промяна: 02.11.2006 10:27
Търсене

За този блог
Автор: killu
Категория: Други
Прочетен: 3034805
Постинги: 105
Коментари: 795
Гласове: 1873
Архив