Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Юни, 2007  >>
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Просто един дневник. Моля на който не му харесва да не идва да чете това, което си пиша. А тук ще си пиша обикновено каквото срещам в мрежата и ме учудва и не само в мрежата
Автор: killu Категория: Други
Прочетен: 3028100 Постинги: 105 Коментари: 795
Постинги в блога от Юни, 2007 г.
Преди около седмица не знам как Windows започна да продава Ubuntuimage

Малко след това страницата беше свалена.
Нямам коментар по въпроса но явно ни очакват странни времена.... само в това ли
Просто обаче след два дена страницата е била затворена за това свидетелства и този сайт
Категория: Технологии
Прочетен: 1968 Коментари: 0 Гласове: 0
И това са хората от виртуалната библиотека на Борислав и лично на него.
От както се сдобих с Pocket LOOX 600 направо се родих по отношение на четенето на книги.
Момчетата там сканират ли сканират и пускат в мрежата копия на любими за мен книги. Сега е много по-лесно човек да чете особенно с това устройство, което си има собствена светлина и при добри настройки въобще не натоварва очите.
Така че БЛАГОДАРЯ на Борислав и съмишленици за прекрасната БИБЛИОТЕКА
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2085 Коментари: 0 Гласове: 0
Бре днес сайта ми, който е с абсолютно никаква насоченост чукна 600 РЕАЛНИ посетители. Единствената цел на този сайт беше да си направя нещо като визитна картичка и нищо друго. Но ето почти 10 месеца след направата му има 600 уникални посетители. Видян е 1308 пъти, като основната операционна система с която е бил посетен е Windows XP, а браузъра използван в 73% от случаите е бил Мозила. Другите 17 % са за IE и останалите за непознати браузъри мисля, че това е Linx понеже май само той не се идентифицира.

Ами това е за съжаление даунлоуда на статистиката ми дава някаква тъпа екселска таблица от което нищо не се разбира не мога да си я публикувам никъде за да си я помня.
Категория: Технологии
Прочетен: 1638 Коментари: 0 Гласове: 0
Започнах превод на това ръководство: http://www.tldp.org/HOWTO/html_single/Ecology-HOWTO/

единствено поради факта че е свързано с екология. Има интересни начини за спестяване на енергия свързани с компютрите и принтерите. Странно е обаче авторите му го промениха няколко дена след издаването му, така че ми се наложи да им пиша писмо за доуточняване на промените.

Преведох го и го качих тук
http://linuxonbg.hit.bg/Ecology-HOWTO_bg.html
Категория: Други
Прочетен: 1840 Коментари: 0 Гласове: 0
Последна промяна: 07.07.2007 08:07
Тази статия я намерих в нета преведена от DoUble

Чел съм статии като „Да преминем от Уиндоус към Линукс в пет лесни стъпки“ или „Как сменянето на операционната система може да достави удоволствие с Линукс“, или „Защо трябва да пробвате Линукс“, но винаги има хора, които казват, че Линукс е труден за научаване, а Уиндоус е много по-лесен за инсталиране, администриране и така нататък. Но ако първата ОС, която някога сте използвали не е MS Dos или Windows 95, а някакъв вид Уникс-базирана безплатна система като BSD или Линукс?
         Това е историята на един човек, който винаги е използвал Линукс и се е научил да работи с него, когато е бил млад, когато му се е налагало да я ползва на работа. Представете си, че Линукс е стандартната операционна система, а Майкрософт е малка компания, предлагаща така наречената MS Windows XP. Този текст е хумористичен, така че не го приемайте на сериозно! Това е измислена история, която би трябвало да е смешна. Така че или не я приемайте на сериозно или изобщо не я четете.

Моите първи стъпки с Windows XP
         Чух за нова Операционна Система, която се казва Майкрософт Уиндоус и исках да я пробвам, защото казват че е лесна за използване и интуитивна. За съжаление авторите не предлагат Live CD, за да я тествам преди да я инсталирам. Вместо да я изтегля от интернет, както винаги съм правил, трябваше да отида до компютърния магазин и да я закупя за € 150. Също така съществува и „Професионално издание“, но то струва дори повече. Първото нещо. което направих, когато се прибрах вкъщи, беше да отворя кутията, да пусна приложеният диск и да си стартирам компютъра. Исках да си направя backup на файловете, затова първо се опитах да отворя виртуален терминал, но нормалните CTRL+ALT+F1 не работиха (WTF?). Наложи се да рестартирам, да направя копие и да пусна инсталацията отново. Менюто съдържаше опция „Инсталирай Уиндоус XP“ и аз я избрах.
         Тогава се появи странно съобщение, което гласеше „End-User License Agreement“ (Лицензно Споразумение за Краен Потребител) и се наложи да го приема ако исках да продължа. Никога досега не бях чувал за нещо като това в Линукс, така че прочетох повечето от дългия текст. Не ми е позволено да разпространявам този продукт и не мога да правя копия за приятелите си. Това някак беше съвсем обратното на лиценза, който бях чувал досега – Gnu GPL. След като се съгласих инсталацията продължи. Уиндоус не разпозна, че имах ext3 и reiserfs партишъни на моята система и обяви, че е открил „неизвестна файлова система“. Винаги съм си мислел, че те са стандарт, но може би съм грешал. Имаше опция да изтрия целия харддиск и да инсталирам Уиндоус XP и аз я избрах. Следващото любопитно нещо, което Уиндоус не направи беше да създаде партишън за важните файлове, a вместо това бе създаден един голям системен партишън. „Може би Уиндоус е високо-защитаваща файлова система, която прави автоматични архивни копия в случай на загуба на данни“, помислих си аз. Понеже имах относително голям диск, не можех да избера Fat32 и се наложи да избера NTFS. Отне много време за да ми форматира диска. За нещастие не можех да избера пакети от списък, както винаги съм правил с Линукс – Уиндоус избираше всичко сам. Единствените настройки, които можех да направя бяха системното време, потребителското ми име и нещо, наречено „registration key“ (регистрационен ключ). Това е номер, състоящ се от 25 знака, който трябваше да въведа преди да продължи инсталацията. След още един рестарт, Уиндоус най-накрая беше готов за работа – е... почти. Уиндоус желаеше да бъде активиран първо. С тази процедура, Майкрософт се опитва да свърже с интернет и да провери всичката ми регистрационна информация. Няма начин! Отказах и Уиндоус ме уведоми, че имам 30 дни, през които трябва да се регистрирам. Това е кофти!
         Новият потребителски интерфейс се появи и аз започнах да забравям предишните си затруднения. Беше малко странно, че нямаше начин да се въведе обикновен потребител за всекидневна работа. Вмомента аз бях в администратор и имах root права. Почуствах се малко некомфортно, защото малката ми сестра щеше да има същите права като мен на тази система. Също така нямаше опция да се променят файловите права (нещо като chmod), което също беше потенциален проблем. Потърсих системната документация, за да си приспособя новата система, но не можах да намеря нищо полезно (F1 не е никаква помощ). Изведнъж грозновато жълто балонче се появи долу, в десния ъгъл. Гласеше нещо като „Открито е ново устройство“. Прозорец в средата на екрана ми съобщи, че трябва да поставя диска с драйвери (???) за моят принтер и да натисна „Продължи“. В първия момент се зачудих какво ли означава това, но после изведнъж се сетих, че драйверът е нещо като модул. Спомних си, че когато си купих принтера, получих и диск, който намерих в кутия на тавана. Натиснах на „Продължи“. Моята нова система ме предупреди, че драйверът не е преминал през тестът на Майкрософт. Бях малко поуплашен да натисна „Продължи“, но накрая събрах смелост и го направих, но всичко си тръгна перфектно. Бях малко раздразнен заради това глупаво съобщение, но нямах време да нервнича. След това инсталирах всичкия останал хардуер и бях готов да сърфирам.
         Нямаше защитна стена или анти-вирусна инсталирани и се почуствах малко несигурно, когато за пръв път влязох в мрежата. Сърфирах около две минути, когато получих съобщение от „Ал Дик“, който упорито ми предлагаше виагра. Internet Explorer нямаше филтър за изкачащи прозорци и след петнайсет минути лентата със задачите ми изглеждаше като бойно поле, пълно със спам. Наложи се да затворя всеки прозорец ръчно. Предишният ми браузър FireFox имаше табова фунционалност, но IE явно си имаше свои правила и стандарти. Но това беше само началото: Когато пожелах да си початя с приятели открих, че Windows Messenger не поддържа известни протоколи, като ICQ, AIM, TOM и Jabber. Наложи се да си създам регистрация в така наречения MSN, но отказах. Когато реших да гледам току що закупеното ми от Франция DVD, Windows Media Player ме уведоми, че не мога да си гледам DVD-то на компютъра, заради някакъв, така наречен, регионален код. Бях малко разочарован заради всичко това и попитах приятел какво да правя. Той ми каза, че имало трансфер на данни между компютрите, ползващи Уиндоус, и Майкрософт, за да се проверят спесификациите и да се направи проверка на софтуера ми. Бях шокиран. Платих толкова пари, за да притежавам стабилна, сигурна система, която уважава личните ми данни, а не бъгаво, приказливо лайно, отворено за останалите като врата на хамбар. Поисках да погледна соурс кода, за да видя дали тези обвинения са верни, но не можех, защото нямаше приложен соурс! Не желая да говоря за, така наречената, файлова йерархия в XP, където системните конфигурационни файлове са поместени в C:Windowssystem, вместо в /etc. Няма да говоря и за въшливата конзола, наречена „command“, както и защо никога не трябва да отваряте прикачени файлове в Outlook Express.
         След като системата се прецака, когато пожелах да запиша CD с вграденият инструмент за записване, а в същото време правех няколко таблици с жалкия Microsoft Office, който ми струваше още € 119, сложих всичко в малка зелена кутия и я занесох обратно на продавача. Същият ден инсталирах Линукс отново и направих ревю на еднопотребителската операционна система, казваща се Уиндоус XP, която може би ще бъде готова за употреба след около пет години. Дотогава ще се наслаждавам на свободата с BSD, OpenSolaris и Линукс.
Край


PS: Тук можете да намерите статия в microsoft.com "Как да премахнем Линукс и да сложим Уиндоус". Най-смешното е, че дори и тя е бъгава :D:D:D
Категория: Забавление
Прочетен: 5598 Коментари: 1 Гласове: 0
Няколко месеца минаха и торентите пак си проработиха. Видях че успявам да свалям от Замунда и Арена без никакви проблеми.

image

Странно е че Дата.БГ още не са качили своите торенти.
Все пак още по странно е защо беше акцията срещу торентите. Точно по едно такова никакво време нито чакахме президент или някой евро комисар да идват и ГДБОП се заяде с торентите. И после какво нищо? Минаха няколко месеца и отново си работят. Единственото обяснение, което ми идва на ум е една посткомунистическа поговорка, която гласеше: "В Москва като пръднат тук се насираме". Е сега може да се перефразира за ЕС Явно от ЕС е дошъл някакъв сигнал за наши торенти и бай ганю е решил да оправи проблема кардинално, като ги затвори всичките.
ДА ама НЕ както казваше един явно проблема не се оправя така лесно и торентите пак си работят без проблеми. До колкото знам са регистрирани в чужди държави и това е начинът за измъкване от обърканата ни система.
Толкова от мен.
Категория: Технологии
Прочетен: 2016 Коментари: 1 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: killu
Категория: Други
Прочетен: 3028100
Постинги: 105
Коментари: 795
Гласове: 1873
Архив