Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Август, 2006  >>
ПВСЧПСН
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Просто един дневник. Моля на който не му харесва да не идва да чете това, което си пиша. А тук ще си пиша обикновено каквото срещам в мрежата и ме учудва и не само в мрежата
Автор: killu Категория: Други
Прочетен: 3030763 Постинги: 105 Коментари: 795
Постинги в блога от 18.08.2006 г.

 

Със съжаление виждам как големите фирми оттатък океана протягат ръка към пазара на софтуер в Европа и чрез силови методи искат да наложат приемането на софтуерните патенти. Какво е всъщност софтуерния патент – това е все едно аз да открия, че съществува топлата вода и да отида да я патентовам. Съгласен съм, че това е глупост но в крайна сметка така излиза. Да тръгнеш да патентоваш софтуер е равнозначно на лудост. Не може просто така да се патентоват например 200 реда написани на С++ и да кажеш това съм го написал аз и няма право никой да го разпространява без мое разрешение. Просто е глупаво да се надяваш че по този начин се бориш с пиратството, както твърдят големите компании. Въвеждайки софтуерните патенти тези гиганти ще поставят ръка над свободата на информацията. Днес не си давам сметка все още какво значи това но в обозримо бъдеще това значи следното:

Прост пример – аз като ГНУ/Линукс потребител  не ползвам продуктите на Майкрософт в дома си. Това обаче не значи, че няма да се сблъскам с притежаван от тях патентован протокол. Например някоя фирма реши да патентова протокола за обмен на файлове DC (Direct connect). Какво излиза тогава, че аз трябва да плащам на някой който е имал една тумба адвокати и е патентовал този протокол ли?

Съжалявам но това е истина ако Европа не отхвърли софтуерните патенти има много да патим=плащаме. Три държави :Холандия Дания и Полша отхвърлиха твърдо патентите техните правителства са явно по нормални от нашето (защо ли не ме учудва). В нашето правителство обаче има явни имбецили тъй като досега няма ясна позиция по въпроса. Куневата дето само се кипри по телевизията трябва да се замисли малко и да се поизпоти и в крайна сметка да роди с подобните и там някакво решение. Предполагам че това решение ще е за приемане на патентите и ще е в наш ущърб защото тук става въпрос за пари а нашите управници са крайно бедни горките. Освен това българския софтуерен бизнес просто седи и мълчи като женски полов орган и не е ясно какво чака. Какво смята нашата софтуерна индустрия също е неясно и никой не знае поне да бяха изкарали едно мнение по въпроса. Ако тези патенти се приемат тях най-много ще ги удари. Досега всеки си пише счетоводни и складови програми но приеме ли се политиката за софтуерните патенти ще плащат защото някой както казах по горе с мастити адвокати отдавна е патентовал този тип код зад океана.

Категория: Технологии
Прочетен: 1549 Коментари: 1 Гласове: 0

Вчера вечерта.

Битови проблеми.

Връщам се от работа а съседът два етажа над мен още не си е оправил крана за студената вода. петното на стената в кухнята ми е станало огромно. Вече втори ден ходя до тях, а той все го няма. Юрвам се пак нагоре и звъня а там само жена му
- Къде е съпругът Ви?

-.... ами отиде на плаж.

- Добре де ама на мен стената ми се олива от неговия кран.
- ... ами аз му казах и той каза че утре ще оправи крана.
- Аха, добре кога ще се прибере?
- .... ами към осем.
- Добре ще дойда тогава.

Междувременно ми хрумва идеята да сложим нещо под крана защото той милия като се проавил на ВиК специалист явно го е затварял и отварял и понеже е стар гумичката на самия вентил е вече заминала и си тече отгоре. Спряхме временно теча. Към осем пак се изтърсвам горе и го намирам, той ме посреща с :


- ... да видях го но не мога да го оправя трябва да търся кран.
- Ами добре ама знаеш ли, че долу при мен вече петното е с големина на малка луна.
- ... ами ти нали си работил такова нещо – казва той.

- Да ама не ми се цапа вече преди работех ама сега с друго се занимавам.
- Добре де намери ми човек ще си платя и на теб ще платя на мен просто не ми се цапа – казва си човека.
- Добре ще ти намеря човек. Утре кога да дойде?
- ... ами към 12 съм в къщи.
-Окс утре идва да го оправя
 Обаждам се междувременно на аверчето, което още ги тегли тръбите и се уговаряме за 3 часа след обяд. Казвам и на съседа и той е съгласен.
Надявам се днес да се оправят нещатата защото е много неприятна работата да ти тече по стената вода. Дано не се скрие тоя мой съсед и само да ми отиде на пусто организацията.


През ноща

Не можах да спя добре. Скъпата ми малка Елизабет реши да играе с играчките си точно в 12 часа през ноща и се разсъних. После иди заспивай!


Сутринта

Ставам в 6:11 петното почти е изсъхнало – това е добре дано днес оправят нещата. Пускам компютъра и си настройвам Амарок да ми свири тренировъчните песни. С какво да си почна седмицата – да това е добре

Judast Priest – Painkiller -1990 година

Качвам се на велоергометъра и почвам да блъскам здраво. Като слушам джудас и карам колелото направо умирам от кеф. Карам на висока скорост не падам под 40 км/час и в продължение на 20-25 минути като за първи ден 20. Обаче като станат 20 минути така ми се кара още че не мога да издържа и изкарвам поне още 2 минути. Музиката на тия пичове направо ме утрепва. Точно накарая е една от любимите ми песни Metal Meltdown тя започва така :

Somthing coming in the night

electric madnes puls inside

Като го чуя това все едно ми поникват крила. Въпреки че целия албум е супер. Свършвам велото и лягам за 60 коремни и 20 лицеви опори. После целия потен и миришещ на някакво странно същество от типа на кочопоропръчопрасе влизам в банята. Горещ душ супер !

Ям супа, която съпругата ми е сготвила а аз съм застроил. Супер е обаче времето напредва трябва да се блоги и да се ходи на работа сядам на компютъра и пиша тия редове. Поредната моя лудост. След малко ще си изгладя ризата и изчезвам. Толкова за сега.......

Категория: Други
Прочетен: 1877 Коментари: 1 Гласове: 0
Търсене

За този блог
Автор: killu
Категория: Други
Прочетен: 3030763
Постинги: 105
Коментари: 795
Гласове: 1873
Архив