Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
06.02.2007 13:11 - Рецепта за "Перла" и маринован паламуд.
Автор: killu Категория: Лични дневници   
Прочетен: 14738 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 06.02.2007 13:12


Рецепта за "Перла"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Продукти:
1. 1 (един) килограм цаца или хамсия
2. 23 ml(милилитра) ледена оцетна киселина(CH3COOH-100%)
3.260 g (грама) едра сол
4. 2 (два) литра вода
5. Около 150 ml олио
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Приготвяне:
Приготвя се салмурата като се смесват оцетната киселина, солта и водата. Рибата се почиства от главите и се поставя в саламурата. Държи се 24 часа.
След това се запържва олиото и се оставя да изстине(може в олиото да се запържат две резенчета ябълка за аромат). Налива се малко от изстиналото олио в бурканче и започва да се реди рибата. Така се нарежда, че да не остане без олио, т.е. постоянно се добавя по малко олио. След 2-3 денонощия е готова за консумация.

В бурканчето може да се сложи дафинов лист и черен пипер.






Рецепта за маринован паламуд
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Продукти:
1. 4-5 риби паламуд
2. 2  чаши олио
3. 1 чаша оцет
4. 1/2 чаша вода
5. Бахар
6. Дафинов лист
7. Черен пипер
8. Сол
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Рибите се почистват и нарязват на шайби. Поставят се в силна саламура* за 2 часа. След това се вадят и се оставят да се отцедят два половин час.
Парчетата се нареждат в тенджера, като между редувете се слагат две-три листа дафинов лист и няколко зърна бахари и черен пипер. На дъното на тенджерата се слагат лозови пръчки против загаряне.
Залива се с марината** докато се покрие с 1-2 см.слой.
Вари се 2 до 3 часа на тих огън докато костите на рибата омекнат. Оставя се да изстине за една нощ и след това се реди в бурканчета, като се залива със същата марината.

* - саламурата се приготвя чрез разтвор на сол във вода. Силната саламура е когато при разтварянето на солта се постигне такава концентрация, че от потопено вътре яйце изплува на повърхноста  площ с размер на 5 ст.
** - маринатата се приготвя от смесването на двете чаши олио,  едната чаша оцет и полвината чаша вода.


Тагове:   перла,   рецепта,   Маринован,


Гласувай:
0



1. anahata - :)))
06.02.2007 13:55
killu, какво те е избило на готварство:) Май си хапвал скоро маринована рибка с подходящо питие, а:)
Ще си препиша рецептите, може и да се наканя някой ден да си приготва такъв паламуд:)
цитирай
2. killu - Не ме избива, това все пак ми е дне...
06.02.2007 13:56
Не ме избива, това все пак ми е дневника. Тук май най малко губя нещата които си записвам :))))
Всъщност първата ми професия е готвач.
цитирай
3. marinob - Ей браво !
07.02.2007 12:30
Ще опитам рецептите !
цитирай
4. анонимен - palamyd osolen
05.12.2009 00:31
daite po lesna i barza recepta
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: killu
Категория: Други
Прочетен: 3030669
Постинги: 105
Коментари: 795
Гласове: 1873
Архив