Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Постинг
13.07.2007 22:42 - Ще дойдат ли да работят в България филипинци.
Автор: killu Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7094 Коментари: 11 Гласове:
0

Последна промяна: 13.07.2007 22:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Моето мнение си е абсолютно лично...
Скоро говорих с човек който познавам отдавна. Има складове работи дограми и разни други работи и има работници. Оплака се че никой не искал да работи в България. После изрази надеждата, че ще бъде разрешено да дойдат да работят чужденци за такива работи. Попитах го дали смята, че примерния филипинец също ще работи за мизерните заплати, които дава той и малко остана да ми се разсърди. Казах му "...разсъди малко кой ще е този който ще дойде за 300 лв. заплата от 10 000 километра и ще работи тук за повече от три месеца. След като поработи ще си хване шапката и ще отиде да работи в Гърция, а на теб ще остане само чувството, че си направил един европеец повече".
Почти ми се разсърдиха но това ме накара да коментирам темата с друг човек, който изказа следното мнение, с което съм съгласен. Представи си казва, че дойде филипинеца в Б-я той няма да има жилище и подслон тогава трябва да си намери работа, която да му удовлетворява желанието за да може да си ги осигури. Намира си работа но за това жилище трябва да плаща наем по 300 лв. на месец. Е става лесно като привлече още двама и тогава отиват по 100 лв. на човек. Но този филипинец ще види, че в българия може да се яде и му трябват за да се изхранва пари пак около 100-200 лв на месец. Опа дошла и зимата му трябват пари и за ток и парно - ето ти още 200 лв на месец разходи. До тук нашия филипинец му трябват само 300 - 400 лв. на месец за да преживява. Тогава следват и другите нужди цигари, алкохол (щото те май пийват тия) и разни други забавления - ето ви още 100 кинта на месец. Какво излиза, че нашия филипинец му трябват около 400-500 лева само за да "живурка" не говорим за нормален живот. За ипотеки и изплащане на заеми и такива работи не става и дума, защото същия този филипинец идва на голо тук и като се върне у дома вместо да гледа телевизор или да слуша музика той ще седи и ще медитира - те поне са наясно с тази работа.
Какво излиза тогава, нашия средностатистически филипинец трябва да дойде да работи в България за жалките 500 лева. Мисля, че някой много се е объркал ако си мисли, че това ще стане. Защото който си мисли, че българите са мързеливи и не искат да работят е в голяма грешка. Българите не са мързеливи те просто не искат да работят за малко пари това е истината. Преди време оня Цветков по нова беше казал, че влизането на Б-я в ЕС ще отвори нови възможности на хората. Е аз мисля, че вече тези възможности са налице, какво имам предвид ами това, че хората видяха възможността да си поискат заплата с която да се гордееш пред семейството си, а не да разсмиваш жабите с нея. И докато българския "бизнес" не узрее за това ще трябва да се стачкува. Всъщност българския "бизнес" мисля, че никога няма да узрее за това нещо. Докато дава всичката си печалба за консумация(разбирай шкембето си и скъпи коли за мутреси и любовници), а не за инвестиции този същия "бизнес" ще чака филипинци и ганайци да дойдат да му работят.


Тагове:   България,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Killu, absolyutno si prav! Nikoy ...
14.07.2007 03:15
Killu, absolyutno si prav!
Nikoy nyama da doyde tuk da bluska za tezi mizerni pari!
Jiveya v Kanada ot 5 godini i moga da kaja che poznavam mnogo hora ot razlichni nacionalnosti. Nyama chovek na sveta, koyto da se samoprinizyava vuv 2-ra kategoriya! Dori tuk v Kanada mnogo kitayci i indiyci se zavrushtat v rodnite si mesta, zashtoto ne iskat da sa rabotnici do kraya na jivota si!
цитирай
2. анонимен - Самата държава трябва да се намеси в ...
14.07.2007 03:32
Самата държава трябва да се намеси в икономическия живот, за да се пооправят нещата. Нямам предвид само въвеждане на драконовски данъци за свръхбогатите и данък върху лукса, но най-вече- държавна интервенция на пазара на труда в качеството на самостоятелен играч, тоест работодател. В една не толкова далечна епоха един велик човек изправя на крака една рухнала и изцоцана от евреите страна, като превръща държавата в крупен предприемач и инвеститор чрез така наречения държавен план за стопански контрол и намеса, и най-вече- чрез осъществяване на грандиозни държавни проекти- строеж на модерни аутобани, мостове, стадиони, корабостроителници, военни заводи, и пресушаване на блата с култивиране на пустеещата земя. Ако българите последват този велик пример и изберат достоен водач при достойна форма на управление, при което държавата смело да навлезе в икономиката и да дава по 800 лева заплата за най-скромния труд, интересно би ми било така наречените български предприемачи как биха отговорили с възнагражденията си в своите робски работилнички...А въпросът с филипинците автоматично ще отпадне с влизането в сила на закона за гост-чужденците и тяхната депортация при просрочване на визата за туристическо гостуване.
цитирай
3. breathe - Прекрасен постинг! Поздравявам те ...
14.07.2007 04:41
Прекрасен постинг! Поздравявам те за перфектния начин, по който представяш българската реалност!
Това сме ние!
цитирай
4. анонимен - Оспорвам заглавиетo
14.07.2007 05:02
Няма кой да им даде визи. Във Филипините нямаме посолство, филипинците трябва да пътуват до някоа страна, където имаме посолство и да чакат 30 дни за виза. С въвеждането на биометрията/отпечатъци на пръстите/ ще пътуват с 4 самолетни билети-за отиване, връщане и след това отново за взимане лично на визата. Знаем колко струват билетите по света! Така че оспорвам заглавието! Няма кой да им даде работни визи-я прочетете условията и набора от документация на една българска фирма, за да подсигури един работещ чужденец. О друга страна,да сте чули филипинец, собственик на фирма у нас?
цитирай
5. mmdimitrov - mmdimitrov
14.07.2007 05:20
Та като стана дума за "мързеливия" Българин ще ви спомена следното.
Работейки в родината, всеки един човек ясно вижда, че с парите които получава не е възможно да се покриват минималните месечни разходи.
Следователно на тези които са хора готови да рискуват и им е писнало от това "работодателите" да се бъзикат с тях, си събират парцалите и се изнасят от България, така както се получи и при мен. Един от многото напуснали родината.
Попадайки в държава с висок стандарт, без познати и да речем 50 Евро в джоба, на човек му започва ходенето по мъките, особено ако не знае и език става страшно! Като за начало този същия "мързелив" българин се хваща да работи за нищожните 5 евро на час, та дори и 4, при някой хитрец в 95% от случаите Турчин или Арабин.
Парите се плащат всеки ден, в противен случай ако чакаш да ти платят след седмица, или гориш в часовете , или може нищо да не получиш!
Да но като сметнем, че същия марзелив Българин в края на месеца е заработил не по малко от 800 евро, той може да си плати квартирата 500 евро и както се случва при нас ние си я делим 5 човека, тоест 100 на човек. За да се храни дава не по вече от 100 евро, на мен лично ми излиза толкова, че и храна изхвърлям по някога. За цигари отиват 152 евро на месец ако пуши по една кутия на ден. За гориво не знам кой колко харчи при мен е не по вече от 200 литра на месец, тоест 200 евро.За фонд и аз съм човек да сложим 100. Като ударим чертата какво излиза? При посочените разходи които се отнасят в частност до мен 652 Евро.
От 800 получени 652 разходи остават 148 спестени. Ха, че то май остана точно една българска заплата. Става дума за новобранец, който не е в час. При мен е малко по иначe, днес като изкарам една Българска заплата от тия по дебелите и в края на месеца като тегля чертата излиза че в българия трябва да работя точно една година за да изкарам същите пари.
Е какво да ви кажа? Мързеливи ли сме ние Българите? По-скоро не сме глупави, знаем си цената на труда!
В България няма хора които знаят що е бизнес, има такива които знаят как да мамят и лъжат!
Как може тук на запад, храна и облекло да са по евтини от колкото в България, да не говотрим и за още една много дълга поредица от стоки, и в същия момент ръста на заплатите да е висок?
А в България стоките са на безобразни цени и в същото време заплатата е по малка от една дневна надница която дават на запад.
Простичкия извод: ...................................
Оставям на вас читателите да го обясните!
цитирай
6. tedimov - Просто няма какво повече .............
14.07.2007 10:48
да добавя, защото тук е казано всичко много точно в прав текст.
Между впрочем е налице стресиране на Господата от "българския бизнес", но за момента не са в правилната посока.
Друг е въпроса дали след като има на някои места дори уяждане, биха си размърдали мозъците, защото изпускат невероятен потенциал, който се доказва навън сред активна конкурентна среда.
А когато имаш уважението и съвсем различното отношение към теб в сравнение с обстановката у нас, дори и носталгията не е необходимото и достатъчно условие да решиш да се върнеш при "българския бизнес".
цитирай
7. lambo - Една малка добавка ...
16.07.2007 10:47
Не знам дали си забелязал една "малка" подробност. Отначало се говореше за внос на работници, но ...
след това смениха лейбъла. Сега вече ще внасяме само "квалифицирани работници"
Причината: трябва да се защитят 1 000 000 цигани които не работят, а само папкат майчинства, детски, помощи, ток и вода.
Те понеже са "не-квалифицирани" не могат да идат да работят, та затова ще докарат азиатци.
На мястото на българите, които или измряха, или се изселиха
цитирай
8. teodordetchev - Много интересна дискусия ...
23.07.2007 11:42
... каня автора на поста и всички останали да наминат и на адрес:

http://teodordetchev.blog.bg/viewpost.php?id=93274

Иначе съжденията на KILLU са твърде резонни, но малко по-оптимистични отколкото трябва. Никой не отчита простият факт, че:
- в България има достатъчно хора, които с удоволствие ще решат някакъв конюнктурен проблем, без да мислят за това, което залагат на внуците си. При имиграцията това е т. нар. "проблем на третото поколение";
- в страшно много държави, стандартът на живот е значително по-нисък отколкото в България, да не говорим за състоянието на т. нар. "обществен ред". В своите непрестанни плачове, колко сме зле, изобщо забравяме, че има "дестинации", като Дарфур, Нджамена, Могадишу и пр., откъдето хората биха долетяли в България направо на крилете на любовта, ако има кой да им предложи ЗАКОННО ПРЕБИВАВАНЕ и РАБОТА.

Повече коментари - на посочения по-горе адрес. Заповядайте, не свенете се ... :-)))
цитирай
9. jonson - Че то това е лукс!
01.08.2007 23:42
получавам 200.Ние-Българите сме големи магйосници,Дейвид Копърфиилд мушмоли да яде.Харчим повече от колкото получаваме.
цитирай
10. chervenata - Май
18.09.2009 12:07
вече не. нали БVБ. рече, че ще гоним чужденците да има повече работа за българите. Така беше и в щатите когато взривиха кулите, явно те още от тогава са си били в скрита криза.
цитирай
11. анонимен - generic cialis 323 10197
26.10.2012 05:13
<a href=http://buycialisonlinesafe.com/#4919>cialis online</a> - <a href=http://buycialisonlinesafe.com/#16387>cialis online</a> , http://buycialisonlinesafe.com/#15188 generic cialis
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: killu
Категория: Други
Прочетен: 3030823
Постинги: 105
Коментари: 795
Гласове: 1873
Архив