Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
02.11.2006 10:25 - SIDS - Sudden infant death syndrome
Автор: killu Категория: Технологии   
Прочетен: 1773 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 02.11.2006 10:27


Sids или синдрома на внезапната детска смърт (СВДС) е наистина кошмар за много родители. Аз като родител на две деца винаги съм си мислил, че това може би е най – страшното нещо което може да се случи на едно бебе и на родителите му. Какво представлява СВДС – това е смърт на едно малко дете до първата година, която остава необяснима с оглед на доброто състояние на детето. Или по – точно казано бебето е нормално няма деформации и е изписано напълно здраво от родилното отделение и изведнъж след два три или повече месеца умира. Най – често смъртта настъпва по време на сън без никакви причини. Официалната статистика за САЩ сочи, че годишно умират около 3000 деца от СВДС.

Досега тази смърт се обясняваше със задушаването*, което настъпва по време на сън но проучването на синдрома се възпрепятстваше от факта, че родителите на починалите деца не искат да предоставят телата за изследване. Вчера обаче беше направен пробив в диагностицирането на този кошмар.

Към момента се счита, че СВДС твърдо се причинява от задушаване но то е обусловено от аномалия на част от мозъка, която отговаря за дишането, контрола на сърдечната дейност, кръвно налягане и температурата. Всъщност частта от мозъка не може да контролира нивото на серотонин(вид белтък) и това води до блокиране на комуникациите между клетките. Така се получава прекъсване на дишането и може да доведе до смърт.

Оказва се обаче, че регулацията на серотонина е само част от причинителя на СВДС. Изследването сочи, че от 41 изследвани случая 31 се дължат именно на този белтък и 10 на други видове проблеми.

Тъй като нивото на белтъка не е единствения причинител може да се заключи, че борбата с този проблем продължава. Какво можем да направим за да се предпазим от възникването на внезапната смърт:

1.       Никога не оставяйте бебето да спи по корем.

2.       Използвайте твърда подложка където спи бебето, в смисъл да не се слага на възглавници и други такива защото може да възникне задушаване.

3.       Кърмете, това е най – важното

4.       Не поставяйте меки обекти (играчки, части от дрехи и други) в леглото на детето докато спи

5.       Не пушете по време на бременност. Пушенето увеличава невероятно много риска от СВДС.

6.       Никога не спете в едно легло с бебето. Някои хора спят много „здрав” сън и могат да станат причина за задушаване на детето.

7.       Избягвайте да обличате много детето. Това води до прегряване на тялото и също може да доведе до задушаване.

 

Ето и малко повече информация по темата

 http://sids-network.org
http://www.sids.org
http://www.all-natural.com/sids.html

 

 

* - искам да вметна една лична забележка като говорим за задушаване много е страшно да го кажа но има родители, които обясняват смъртта на децата си със СВДС, а в същност самите те са причинили тази смърт. Не знам дали сте попадали на подобни ужаси но ако се разтърсите от вестниците ще видите колко жестоки могат да бъдат хората към децата си.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ady - За съжаление
02.11.2006 11:11
е така. Имам позната преживяла този кошмар. Макар, че вече има внучка, никога не говори за това. Не го пожелавам на никого. Дъщеря ми е на 5 години и все още ми се случва да се вслушам диша ли или не.
цитирай
2. bamby13 - :-((
03.11.2006 14:57

Работила съм в педиатрично отделение. Имахме детенце със следи от изгаряне със цигара по телцето. Казваше че иска да се върне "в голямата къща" , не при мама и тати. Те не си го и потърсиха де, но ако го бяха направили ТРЯБВАШЕ да им го дадем. "Социалните" твърдяха че са безсилни в подобни ситуации
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: killu
Категория: Други
Прочетен: 3037514
Постинги: 105
Коментари: 795
Гласове: 1873
Архив